Kittyträff hos Mona Lördag 23/2 2019

Vi hade läst boken ”Ett jävla solsken” av Fatima Bremmer. Det är en biografi om Sveriges första undersökande reporter, Ester Blenda Nordström. En reporter, författare och äventyrare som körde motorcykel, rökte pipa och utforskade världen i en tid (i början av 1900-talet) när kvinnor gick i långklänning och ännu inte fått rösträtt. Under dold identitet slet hon som en piga både på en bondgård i Sörmland, men också som piga i Amerika, levde som nomadlärare för samebarn, engagerade sig i mattransporter under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien.

Så här sades om boken: Fascinerande levnadsöde, undrar vad som drev henne? Varför har man inte hört talas om henne tidigare? Bra historiebeskrivning av ett dåtida Sverige och kvinnohistoria. Men boken berättar bara på ytan, det berör inte riktigt på djupet.

Bokens betyg låg mellan 3 och 5, men snittet landade på 3,5.

Under kvällen åt vi köttgryta på älg med potatisklyftor med ett gott rött Appassimento-vin till. Efterrätten bestod av Snickerscheesecake.

Kittyträff hos Mona Fre 10 november 2017

Vi träffades hemma hos Mona en kväll i november. Boken vi hade läst var Kanada av den amerikanske författaren Richard Ford.

Kvällen innan hade Richard Ford besökt Umeå och Väven, där han berättade om sin uppväxt, sitt författarskap och den senaste boken han skrivit Mellan dem. Några Kittysar var där och lyssnade och fick även möjlighet att växla några ord med författaren. Han sa då att om han inte hade bokat flyg hem, så hade han gärna kommit på vår Kittyträff. DET hade varit något!!!

Nåja, vi fick klara oss utan honom och hade nog att prata om i alla fall. Boken handlar om Dell, som 15-åring förlorade både sin familj och sin amerikanska identitet. Steg för steg följer man hans föräldrars ödesmättade väg mot det ögonblick då det inte längre finns någon återvändo. Två av Kittysarna hade inte hunnit läsa ut boken, men övriga betygsatte boken från 2 till 3,5 (snitt 2,8).

Eftersom detta skrivs så långt efteråt så kommer jag inte ihåg vad vi åt, men något var det. Alla blev mätta och kvällen var som vanligt himla trevlig, med diskussioner om stort och smått.