Kittyträff hos Veronica torsdag 4/7 2019

Vi har läst ”En helt vanlig familj” av Mattias Edvardsson. Boken handlar om prästen Adam, juristen Ulrika och deras 19-åriga dotter Stella. På ytan tycks tillvaron perfekt men allt raseras när deras dotter Stella anklagas för mord och hamnar i häktet. I tre olika delar kan läsaren följa far, mor och dotter som berättar om vad som egentligen hände.

Boken fick överlag höga betyg. Det högsta var 4,5 och det lägsta 3. Medelbetyget blev 4.

några kommentarer om boken:

”jag gillade att man höllls i en ovisshet”

”Jag gillade konceptet med tre olika synvinklar på samma händelse”

”Boken påminde mycket om Malin Giolitos ”Störst av allt”

”Det fanns ett driv, man visste inte hur den skulle sluta”

Vi samtalade om hur de olika karaktärerna i berättelsen växte fram och hur vi uppfattade dem. Upplägget av boken, där huvudpersonerna i tur och ordning får berätta sin version var något som de flesta gillade.

  1. Det bjöds på vietnamesisk nudelsallad och vårrullar och lite senare till kaffet, en blåbärskaka.
  2. kvällen hade även ett lekfullt eller ”nu-jäklar-kör-vi” inslag i form av en musiktävling.

 

Kittyträff hos Mona Lördag 23/2 2019

Vi hade läst boken ”Ett jävla solsken” av Fatima Bremmer. Det är en biografi om Sveriges första undersökande reporter, Ester Blenda Nordström. En reporter, författare och äventyrare som körde motorcykel, rökte pipa och utforskade världen i en tid (i början av 1900-talet) när kvinnor gick i långklänning och ännu inte fått rösträtt. Under dold identitet slet hon som en piga både på en bondgård i Sörmland, men också som piga i Amerika, levde som nomadlärare för samebarn, engagerade sig i mattransporter under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien.

Så här sades om boken: Fascinerande levnadsöde, undrar vad som drev henne? Varför har man inte hört talas om henne tidigare? Bra historiebeskrivning av ett dåtida Sverige och kvinnohistoria. Men boken berättar bara på ytan, det berör inte riktigt på djupet.

Bokens betyg låg mellan 3 och 5, men snittet landade på 3,5.

Under kvällen åt vi köttgryta på älg med potatisklyftor med ett gott rött Appassimento-vin till. Efterrätten bestod av Snickerscheesecake.

Kittyträff hos Mona Fre 10 november 2017

Vi träffades hemma hos Mona en kväll i november. Boken vi hade läst var Kanada av den amerikanske författaren Richard Ford.

Kvällen innan hade Richard Ford besökt Umeå och Väven, där han berättade om sin uppväxt, sitt författarskap och den senaste boken han skrivit Mellan dem. Några Kittysar var där och lyssnade och fick även möjlighet att växla några ord med författaren. Han sa då att om han inte hade bokat flyg hem, så hade han gärna kommit på vår Kittyträff. DET hade varit något!!!

Nåja, vi fick klara oss utan honom och hade nog att prata om i alla fall. Boken handlar om Dell, som 15-åring förlorade både sin familj och sin amerikanska identitet. Steg för steg följer man hans föräldrars ödesmättade väg mot det ögonblick då det inte längre finns någon återvändo. Två av Kittysarna hade inte hunnit läsa ut boken, men övriga betygsatte boken från 2 till 3,5 (snitt 2,8).

Eftersom detta skrivs så långt efteråt så kommer jag inte ihåg vad vi åt, men något var det. Alla blev mätta och kvällen var som vanligt himla trevlig, med diskussioner om stort och smått.

Bokklubbsträff hos KittyKicki

Umeå Bokvecka och Littfest så vad kan vara mer passande än en Kittyträff!?

Boken ”En droppe midnatt” funkar bra som både självbiografi och släktkrönika. Jason berättar sin familjs historia varsamt, vackert och ärligt. Episoder från förr som fångar tidsandan avlöser varann, dialoger binder i hop berättelsen och svenska och engelska blandas på ett smidigt sätt och lyfter berättelsen. Genom människoöden öppnar han ett fönster till en tid som fortfarande formar vår. Där musiken och rasismen går som två stråk genom hela boken. En uppskattad bok av Kittyklubben som generellt fick höga betyg.

Det bjöds på kantarellsoppa, Pasta a la Carte och glasstårta.

Träff hos Veronica

Kvällens kittyträff var hos Veronica. Vi mumsade på kycklinggratäng med ris och sallad och till efterrätt bjöds det på brownie med cremecheesefrosting och glass.Denna gång diskuterade vi boken ”miniatyrmakaren” en bok som uppenbarligen berört oss alla med  målande miljöbeskrivningar av Amsterdam under 1600-talet samt ett begränsat men mycket intressant persongalleri. Vi funderade på vilken genre vi just läst;  feel-good, kriminal, kärlek, skräck….svårbestämt men ändå allt i ett på ett okomplicerat sätt. Skulle den passa som skräckfilm? Som opera men sin starka intrig? Författaren håller läsaren på halster, antyder, väntar med svaren eller ger inga alls. Vi kunde mötas i vår frustration över de uteblivna svaren kring miniatyrmakaren. Vem var hen? Många frågor att fundera på men ändå en fantastisk läsupplevelse.