Kittyträff hos Mona Lördag 23/2 2019

Vi hade läst boken ”Ett jävla solsken” av Fatima Bremmer. Det är en biografi om Sveriges första undersökande reporter, Ester Blenda Nordström. En reporter, författare och äventyrare som körde motorcykel, rökte pipa och utforskade världen i en tid (i början av 1900-talet) när kvinnor gick i långklänning och ännu inte fått rösträtt. Under dold identitet slet hon som en piga både på en bondgård i Sörmland, men också som piga i Amerika, levde som nomadlärare för samebarn, engagerade sig i mattransporter under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien.

Så här sades om boken: Fascinerande levnadsöde, undrar vad som drev henne? Varför har man inte hört talas om henne tidigare? Bra historiebeskrivning av ett dåtida Sverige och kvinnohistoria. Men boken berättar bara på ytan, det berör inte riktigt på djupet.

Bokens betyg låg mellan 3 och 5, men snittet landade på 3,5.

Under kvällen åt vi köttgryta på älg med potatisklyftor med ett gott rött Appassimento-vin till. Efterrätten bestod av Snickerscheesecake.